Gündem Atlas Ne Nedir TMSF açıkladı: İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne kayyum atanabilir mi?

TMSF açıkladı: İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne kayyum atanabilir mi?

TMSF, mahkeme kararı olmadan kayyum atanamayacağını vurgulayarak, şirketlere kayyum atama iddialarının gerçeği yansıtmadığını belirtti. Suçtan kaynaklanan gelirle ilgili düzenlemelerin kayyum atanmasını gerektirdiğini belirten kurum, belediyelere kayyum atanamayacağını açıkladı. TMSF'nin genişletilmiş yetkilere sahip olmadığı da belirtildi.

TMSF'den kayyum yetkileriyle ilgili açıklama: "Mahkeme kararı olmadan kayyum atanamaz"

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), son günlerde gündeme gelen özel şirketlere kayyum atanacağı yönündeki iddialara ilişkin bir açıklama yaptı. Kurum, mahkeme kararı olmadan herhangi bir şirkete kayyum atanmasının söz konusu olmadığını vurgulayarak, iddiaların gerçeği yansıtmadığını belirtti.

"Mahkeme kararı şart"

TMSF'nin resmi internet sitesinde yayımlanan açıklamada, "Son günlerde belli çevreler tarafından kasıtlı bir şekilde TMSF’nin mahkeme kararı olmadan şirketlere el koyacağı yönünde iddialar ortaya atılmıştır. Bu yanlış algıyı düzeltmek adına açıklama yapma gereği doğmuştur. Mahkeme kararı olmadan TMSF bir şirkete kayyum olarak görevlendirilemez." denildi.

Açıklamada, 4 Şubat 2025 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan 7539 sayılı Kanun’un 7. maddesi ile yapılan düzenlemeyle, TMSF’nin Ceza Muhakemesi Kanunu’nun (CMK) 133. maddesi kapsamında kayyum olarak atanması durumunda, Bankacılık Kanunu’ndaki mevcut yetkilerini kullanabileceği ifade edildi. Şirketlere kayyum atanmasının yeni bir uygulama olmadığı belirtilerek, CMK'ya göre ancak "kuvvetli şüphe" bulunması halinde kanunlar çerçevesinde kayyum atanabileceği hatırlatıldı.

"Suçtan kaynaklanan gelirle ilgili"

Kanun değişikliğinin yalnızca belirli suçlar kapsamında yapıldığına dikkat çeken TMSF, "Bu düzenleme, yalnızca Türk Ceza Kanunu'nda yer alan suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama, silahlı örgüt ve silah sağlama ile Terörizmin Önlenmesi Kanunu’nda yer alan terörizmin finansmanı suçlarıyla ilgilidir. Bu suçlara ilişkin kuvvetli şüphe bulunması durumunda, Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 133. ve 128. maddeleri gereğince mahkeme tarafından kayyum atanabilecektir." ifadelerini kullandı.

TMSF, iddiaların aksine, mahkeme kararı olmadan suça karışmamış şirketlere kayyum atanmasının mümkün olmadığını, ayrıca belediyelere kayyum atanması gibi bir durumun hukuken söz konusu olamayacağını vurguladı.

"Belediyelere kayyum atanamaz"

Yapılan düzenlemeyle TMSF’ye yeni ve genişletilmiş yetkiler verilmediğini belirten kurum, şu ifadeleri kullandı: "TMSF’ye daha önce tanınmamış yeni bir yetki getirilmemiştir. Yapılan düzenleme, yalnızca TMSF’nin kayyum olarak görevlendirildiği şirketlerin daha etkin yönetilebilmesini sağlamak adına, Bankacılık Kanunu’nda tanımlı mevcut yetkilerinin kullanımına imkan tanıyan ve 5 yıl süreyle geçerli olacak bir düzenlemedir."

Sonuç olarak, TMSF, kamuoyunda dolaşan iddiaların gerçeği yansıtmadığını ve kayyum atanmasının yalnızca hukuki çerçevede, mahkeme kararıyla gerçekleştirilebileceğini net bir şekilde ifade etti.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *