Gündem Atlas Gündem TBMM’de emekli ikramiyesi ve doğum yardımı görüşmeleri gergin geçti

TBMM’de emekli ikramiyesi ve doğum yardımı görüşmeleri gergin geçti

TBMM'de emekli ikramiyesi 4 bin lira olarak artırılırken, doğum yardımı düzenlemeleri üzerine tartışmalar yapıldı. Milletvekilleri arasında ekonomik eşitlik ve desteklerin yetersizliği konularında farklı görüşler ortaya çıktı. Teklifin görüşmeleri devam ediyor.

TBMM’de emekli ikramiyesi ve doğum yardımı düzenlemeleri görüşüldü

TBMM Genel Kurulu’nda, emekli bayram ikramiyesinin 4 bin liraya çıkarılmasını ve doğum yardımıyla ilgili düzenlemeleri içeren yasa teklifinin ikinci bölümü üzerine görüşmeler tamamlandı.

Milletvekillerinden farklı görüşler
MHP Kayseri Milletvekili Mustafa Baki Ersoy, söz konusu düzenlemenin ailelerin ekonomik yükünü hafifleteceğini ve güçlü bir toplum yapısının inşasına katkı sağlayacağını belirtti.

İYİ Parti Adana Milletvekili Ayyüce Türkeş, kadınların doğum borçlanması konusundaki mağduriyetine dikkat çekerek, “Erkekler, askerlik borçlanmasını yaparken sigorta başlangıcı aranmazken kadınlar için böyle bir şart getiriliyor. Bu eşitsizlik giderilmeli.” dedi.

Yeni Yol Partisi Denizli Milletvekili Sema Silkin Ün ise düzenlemenin yeterli olmadığını vurgulayarak, “Eğer 2015 yılındaki asgari ücret oranı korunmuş olsaydı, çocuk yardımları birinci çocuk için 7 bin, ikinci çocuk için 9 bin 250, üçüncü çocuk için 14 bin 300 lira olmalıydı. Ancak teklif edilen destek bunun çok altında.” ifadelerini kullandı.

DEM Parti İstanbul Milletvekili Özgül Saki ise kadınların taleplerine dikkat çekerek, kamusal kreşlerin artırılması, yaşlı bakım alanlarının oluşturulması ve eşit işe eşit ücret uygulanması gerektiğini söyledi.

Teklifte neler var?
MHP’li Mustafa Baki Ersoy, doğum yardımlarının artırılacağını belirterek, “Birinci çocuk için 300, ikinci çocuk için 400, üçüncü ve sonraki çocuklar için 600 lira olan doğum yardımı, 1 Ocak 2025’ten sonra doğan çocuklar için tek seferlik veya aylık ödeme şeklinde yapılabilecek.” dedi.

CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Ekrem İmamoğlu hakkındaki yolsuzluk soruşturmasına tepki göstererek, “Bu karar siyasidir, hukukla ilgisi yoktur.” dedi. Ayrıca, bu süreçte dövizin baskılanması için 25 milyar dolar harcandığını iddia etti.

AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu ise konunun tamamen hukuki olduğunu ve yargının gündeminde bulunduğunu ifade etti.

TBMM’de gerilim yükseldi
Teklifin görüşmeleri sırasında DEM Parti Ağrı Milletvekili Sırrı Sakık ile İYİ Parti Aksaray Milletvekili Turan Yaldır arasında tartışma yaşandı. Tartışma, daha sonra iki parti milletvekilleri arasında karşılıklı söz düellosuna dönüştü.

TBMM Genel Kurulu’nda teklifin ikinci bölümü üzerindeki madde görüşmeleri devam ediyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *