Gündem Atlas Gündem Muhsin Yazıcıoğlu'nun vefatının ardından 16. yıl geçti

Muhsin Yazıcıoğlu'nun vefatının ardından 16. yıl geçti

25 Mart 2009 tarihinde, yerel seçim çalışmaları kapsamında Kahramanmaraş'ın Çağlayancerit ilçesinden Yozgat Yerköy'e gitmek üzere yola çıkan Muhsin Yazıcıoğlu ve beraberindeki beş kişi, partisi tarafından kiralanan helikopterin düşmesi sonucu hayatını kaybetti. Aradan geçen 16 yıla rağmen, Yazıcıoğlu'nun ismi ve fikirleri, sevenleri tarafından anılmaya devam ediyor.

Muhsin Yazıcıoğlu: Bir Liderin Ardından 16 Yıl

25 Mart 2009 tarihinde, yerel seçim çalışmaları kapsamında Kahramanmaraş'ın Çağlayancerit ilçesinden Yozgat Yerköy'e gitmek üzere yola çıkan Muhsin Yazıcıoğlu ve beraberindeki beş kişi, partisi tarafından kiralanan helikopterin düşmesi sonucu hayatını kaybetti. Aradan geçen 16 yıla rağmen, Yazıcıoğlu'nun ismi ve fikirleri, sevenleri tarafından anılmaya devam ediyor.

Büyük Birlik Partisi'nin (BBP) kurucusu ve ülkücü harekette derin izler bırakan liderlerden biri olan Yazıcıoğlu, vefatının ardından her yıl Ankara Hamamönü'ndeki kabrinde anma törenleriyle yâd ediliyor.

Gençlik Yılları ve Siyasete Atılışı

Muhsin Yazıcıoğlu, 31 Aralık 1954'te Sivas'ın Şarkışla ilçesine bağlı Elmalı köyünde doğdu. İlk ve orta öğrenimini Sivas'ta tamamladıktan sonra Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi'nden mezun oldu. Siyasete olan ilgisi erken yaşlarda başladı ve henüz 14 yaşındayken Genç Ülkücüler Hareketi'ne katıldı. 1972 yılında Ankara'ya geldi ve Ülkü Ocakları Genel Merkezi'nde aktif görevler üstlendi. 1978'de Ülkücü Gençlik Derneği'nin kurucu genel başkanı oldu ve 1980'de Milliyetçi Hareket Partisi'nde (MHP) genel başkan müşaviri olarak görev aldı.

Gençlerin eğitimle geleceğe hazırlanmasını savunan Yazıcıoğlu, 24 yaşındayken dönemin Cumhurbaşkanı Fahri Korutürk'e yazdığı bir mektupta "Eller silah değil, kalem tutmalı." ifadelerini kullanmış ve eğitimin önemini vurgulamıştı.

12 Eylül Dönemi ve Sonrası

12 Eylül 1980 darbesi öncesinde Ülkü Ocakları Genel Başkanlığı görevini yürüten Yazıcıoğlu, o dönemde ülkede yaşanan kaosu yakından gözlemledi. Darbenin ardından "MHP ve Ülkücü Kuruluşlar Davası" kapsamında 5,5 yılını hücrede olmak üzere toplam 7,5 yıl cezaevinde geçirdi. Mahkeme sonucunda herhangi bir ceza almadan tahliye edildi.

1987 yılında siyasete geri dönme kararlılığı gösteren Yazıcıoğlu, Milliyetçi Çalışma Partisi'nde (MÇP) Genel Sekreter Yardımcılığı görevini ütlendi.

BBP'nin Kuruluşu ve Siyasi Hayatı

1991 seçimlerinde tercihli oy sistemi ile Sivas'tan milletvekili seçildi. Ancak, partisiyle arasındaki siyasi görüş farklılıkları nedeniyle 1993 yılında arkadaşlarıyla birlikte MÇP'den ayrılarak Büyük Birlik Partisi'ni (BBP) kurdu. 1995 seçimlerinde ANAP ile yapılan ittifak sayesinde tekrar milletvekili seçildi, ancak 1996'da ANAP'tan istifa ederek BBP'ye geri döndü. 2007 seçimlerinde ise Sivas'tan bağımsız milletvekili olarak Meclis'e girdi.

Helikopter Kazası ve Vefatı

2009 yerel seçimleri çalışmaları için Kahramanmaraş'ta miting düzenleyen Yazıcıoğlu, ilk kez bir helikopter kiralayarak seçim gezilerini hızlandırmayı amaçladı. Ancak, 25 Mart 2009'da Yozgat Yerköy'e gitmek üzere havalandıktan kısa bir süre sonra, Kahramanmaraş'ın Göksun ilçesi yakınlarında helikopter düştü.

Yoğun arama çalışmalarının ardından Yazıcıoğlu ve beraberindeki beş kişinin cansız bedenine Keş Dağı Kurudere Kanlıçukur mevkisinde ulaşıldı. Cenazesi, 31 Mart 2009'da Kocatepe Camii'nde düzenlenen törenle Taceddin Dergahı'na defnedildi.

Yadigar Sözleri ve Hatırası

Muhsin Yazıcıoğlu, siyaset sahnesinde söylediği sözlerle de hafızaları kazındı:

"Bir saniyesine bile hükmedemediğimiz bir dünya için bu kadar fırıldak olmaya gerek yok."

"Firavun’a karşı çıkmak yetmez, Musa’nın yanında olmak gerekir."

"Kan dökmeyi seven bir millet değiliz ancak söz konusu vatan ise dünyaın şah damarını keseriz."

Bugün, onun fikirleri ve hatırası, memleketi Sivas başta olmak üzere çok sayıda şehirde yaşatılmaya devam ediyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *