Gündem Atlas Dünya G7 ülkeleri Çin’in Tayvan çevresindeki tatbikatlarından endişeli

G7 ülkeleri Çin’in Tayvan çevresindeki tatbikatlarından endişeli

G7 dışişleri bakanları, Çin'in Tayvan çevresindeki askeri tatbikatlarını "provokatif" olarak nitelendirip, bölgedeki gerilimi artırdığını açıkladı. Çin, tatbikatı bağımsızlık yanlılarına uyarı olarak savunurken, Tayvan durumu "akıl dışı provokasyon" olarak değerlendiriyor.

ABD, Kanada, Almanya, Fransa, İtalya, Japonya ve İngiltere’nin oluşturduğu G7 ülkelerinin dışişleri bakanları, Çin’in Tayvan çevresinde gerçekleştirdiği geniş çaplı askeri tatbikatlara yönelik kaygılarını dile getirdi.

ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından yayımlanan ortak açıklamada, G7 dışişleri bakanları ile Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi'nin, Çin’in Tayvan Boğazı’ndaki faaliyetlerine ilişkin tutumu aktarıldı.

Açıklamada, Çin’in Tayvan etrafında yürüttüğü kapsamlı askeri tatbikatların “provokatif nitelikte” olduğu belirtilerek, bu tür adımların bölgedeki gerilimi tırmandırdığı ve küresel güvenlik ile istikrarı tehlikeye attığı ifade edildi. G7 ülkeleri ve AB, Tayvan Boğazı’nda barış ve istikrarın korunmasının uluslararası toplumun ortak çıkarı olduğu görüşünde birleşti.

Çin, Tayvan Tatbikatlarını Tamamladı
Çin Halk Kurtuluş Ordusu, 1 Nisan’da Tayvan Adası’nı çevreleyen kapsamlı bir tatbikata başladığını açıklamıştı. Pekin yönetimi, bu adımın Tayvan’ın bağımsızlığını savunan gruplara “sert bir uyarı” olduğunu ve ülkenin egemenliği ile toprak bütünlüğünü korumaya yönelik “meşru bir hamle” niteliği taşıdığını savunmuştu.

Tayvan yetkilileri ise söz konusu tatbikatı “akıl dışı bir provokasyon” olarak nitelendirerek Çin’i kınamıştı. Tatbikatlar 3 Nisan itibarıyla sona erdi.

Çin-Tayvan Gerilimi
Pekin yönetimi, Tayvan’ı kendi topraklarının ayrılmaz bir parçası olarak görse de Ada, 1949’dan bu yana fiili bağımsız bir yönetim altında bulunuyor. Çin, Tayvan ile birleşme hedefini sürdürüyor ve gerektiğinde güç kullanmaktan kaçınmayacağını belirtiyor.

Tayvan Boğazı’nı kendi kara suları olarak değerlendiren Çin, bölgede bulunan yabancı askeri unsurlara da sert tepki gösteriyor. ABD başta olmak üzere Batılı ülkelerin bölgedeki askeri varlığı, Pekin-Washington hattında zaman zaman tansiyonun yükselmesine neden oluyor.

Çin ordusu daha önce 2022 yılında dönemin ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin Tayvan ziyareti sonrası, 2023’te eski Tayvan lideri Tsai Ing-wen’in ABD seyahatlerinin ardından ve 2024’te yeni lider Lai Ching-te’nin göreve başlamasıyla birlikte Tayvan çevresinde “Müşterek Kılıç” isimli tatbikatlar gerçekleştirmişti.

Yorumlar
Aşağıdaki görselde işlemin sonucu kaçtır
Captcha Image
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *