Gündem Atlas Dünya Danimarka, Grönland'a gelen ABD heyetinin ziyaretine tepki gösterdi

Danimarka, Grönland'a gelen ABD heyetinin ziyaretine tepki gösterdi

Danimarka, ABD heyetinin Grönland ziyaretine tepki göstererek, bunun stratejik bir girişim olduğunu vurguladı. Dışişleri Bakanı Rasmussen, ABD'nin Grönland üzerindeki etkisini sorgulamasının kabul edilemez olduğunu belirtti. Grönland yönetimi ise adanın satılmayacağına dair açıklamalar yaptı.

Danimarka, ABD Heyetinin Grönland Ziyaretine Tepki Gösterdi

Danimarka Dışişleri Bakanı Lars Lokke Rasmussen, ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Mike Waltz ve ABD Başkan Yardımcısı James David Vance'in eşi Usha Vance'in de yer aldığı ABD heyetinin Grönland ziyaretine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Danimarka merkezli "DR" haberine göre Rasmussen, ABD'nin Grönland'a yönelik diplomatik girişimlerinin rastlantısal değil, stratejik olduğunu belirtti. "Bunlar rastgele turistler değil." diyen Rasmussen, ABD'nin adanın siyasi konumunu etkilemeye yönelik adımlarına karşı duracaklarını vurguladı.

Grönland’daki son seçimlerin ardından Danimarka’nın egemenliğini koruma konusunda kararlı olduğunu belirten Rasmussen, "ABD'nin güçlü bir NATO müttefiki olduğumuz doğru, ancak büyük bir müttefikin diğerinin egemenliğini sorgulaması kabul edilemez." dedi. Ayrıca, ziyaretin kadrosu ve zamanlamasını "sorunlu" ve "saygısızca" olarak nitelendirdi.

Heyette, ABD Başkan Yardımcısı J.D. Vance'in eşi Usha Vance, Enerji Bakanı Chris Wright ve Ulusal Güvenlik Danışmanı Mike Waltz da yer alıyor. Heyetin 27-29 Mart tarihlerinde Grönland’ı ziyaret etmesi planlanıyor.

Trump'ın Grönland Açıklamaları
ABD Başkanı Donald Trump, göreve gelmesinden bu yana Grönland'ı ülkesinin kontrolüne alma isteğini sıkça dile getiriyor.

23 Aralık 2024’te Truth Social hesabında yaptığı paylaşımda, Grönland’ın ABD’nin kontrolünde olması gerektiğini savunan Trump, adanın mülkiyetinin sağlanmasını "mutlak bir zorunluluk" olarak değerlendirdi.

13 Mart'ta NATO Genel Sekreteri Mark Rutte ile yaptığı görüşmede de benzer ifadeler kullanan Trump, "(Grönland'ın ABD tarafından ilhakı) Bence bu gerçekleşecek. Bu konuda bir anlaşma yapmak zorundayız ve Danimarka bunu yapamıyor. Danimarka ile görüşüyoruz. Ulusal güvenliğimiz için buna gerçekten ihtiyacımız var." dedi.

Grönland yönetimi, adanın "satılık olmadığı ve olmayacağı" yönünde açıklamalar yaparken, Danimarka da Grönland'ın yanında olduğunu vurgulamaya devam ediyor.

Avrupa Birliği (AB) ise Trump’ın "ilhak" söylemlerine karşı yeterince güçlü bir tepki göstermemekle eleştiriliyor.

Danimarka Krallığı'na bağlı özerk bir bölge olan Grönland, Danimarka'ya yaklaşık 2 bin 900 kilometre uzaklıkta yer alıyor.

Yorumlar
Aşağıdaki görselde işlemin sonucu kaçtır
Captcha Image
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *