Anadolu Ajansı tarafından düzenlenen "İklim Değişikliğinin Sonuçlarını Yeniden Düşünmek" başlıklı panelde, iklim değişikliğinin sosyal ve çevresel etkileri ele alındı. İstanbul ofisinde gerçekleştirilen panelde; Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği Danışma Kurulu Üyesi Doç. Dr. Şuay Nilhan Açıkalın, Economyfirst Limited London Direktörü Klaus-Peter Ralf Jürgens ve Türkiye Su Enstitüsü (SUEN) Politika Geliştirme Koordinatörü Dr. Tuğba Evrim Maden konuşma yaptı.
Doç. Dr. Şuay Nilhan Açıkalın iklim değişikliğinin tek bir disiplinle çözülemeyecek kadar karmaşık bir mesele olduğunu, hem doğa hem de sosyal bilimlerin bir araya gelmesini gerektirdiğini ifade etti. İklim değişikliğinin sosyal etkilerini ele alan literatürün mevcut olduğunu ancak bunun disiplinler arası bir yaklaşımda yetersiz kaldığını vurguladı. Ayrıca, iklim değişikliği ile ilgili en büyük zorlukların dezenformasyon ve farkındalık eksikliği olduğunu belirtti.
Klaus-Peter Ralf Jürgens şehirlerde sürdürülebilirlik kavramına dikkat çekerek, Sakin Şehirler ve Akıllı Şehirler gibi modellerin öneminden bahsetti. Mevcut yaşam alanlarının iklim değişikliği karşısındaki sürdürülebilirliğini sorgulayan Jürgens halk katılımının bu süreçte nasıl fayda sağladığını dile getirdi.
Dr. Tuğba Evrim Maden ise iklim değişikliğinin su kaynakları üzerindeki etkilerini ele alarak, buzul erimesinin su kaynakları için kayıp anlamına geldiğine dikkat çekti. İklim değişikliğinin hidrolojik döngülere etkisini vurgulayan Maden, su krizi gibi sorunların gelecekte daha da artabileceğini ve bu durumun çözümünde su diplomasisi ile işbirliğinin gerekliliğine işaret etti.
Panel, dinleyicilerin soruları ile sona erdi. İklim değişikliğini sadece bilimsel bir olgu olarak değil, sosyal ve kültürel boyutlarıyla ele alan "İklim Değişikliğinin Sosyal Sonuçları" başlıklı çok yazarlı kitap da tanıtıldı. Kitap hem iklim gazeteciliği hem de Türkiye'de sürdürülebilir habercilik yaklaşımlarını inceleyen çağını yansıtan bir çalışma oldu.
AA