Türkiye'nin ilk metre altı çözünürlüklü yer gözlem uydusu İMECE, uzaydaki ikinci görev yılını başarıyla geride bıraktı. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, İMECE'nin yörüngede edindiği deneyimle birlikte İMECE-2 ve İMECE-3 uydu projelerinin de temellerinin atıldığını duyurdu. Yeni nesil bu iki takım uydunun sırasıyla 2027 ve 2028 yıllarında tamamlanarak faaliyete geçmesi öngörülüyor.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın açıklamasına göre, 15 Nisan 2023’te ABD’nin California eyaletindeki Vandenberg Uzay Kuvvetleri Üssü’nden SpaceX’e ait Falcon 9 roketiyle fırlatılan İMECE, alçak dünya yörüngesinden Türkiye’ye stratejik gözlem kabiliyeti sağlıyor.

%90 Yerli, Stratejik Yetenekler
TÜBİTAK UZAY tarafından geliştirilen uydu, %90’ın üzerinde yerlilik oranıyla dikkat çekiyor. İMECE’nin metre altı çözünürlüklü elektro-optik kamerası, uçuş bilgisayarı, elektrikli itki sistemi ve haberleşme alt sistemleri gibi kritik teknolojileri tamamen yerli ve milli imkanlarla üretildi.
Uydu, tek geçişte 1000 kilometre uzunluğunda ve 16,7 kilometre genişliğinde bir alanın görüntüsünü yüksek çözünürlükle tarayabiliyor. Ayrıca saniyede 320 megabitlik veri aktarım hızıyla, elde ettiği görüntüleri yer istasyonlarına hızlı bir şekilde iletebiliyor.
İMECE, Takım Uydu Dönemini Başlatıyor
İMECE ile kazanılan mühendislik altyapısı, geliştirilmiş alt sistemler ve yetişmiş insan kaynağı sayesinde Türkiye, uzay teknolojilerindeki birikimini daha ileriye taşıdı. Bu kazanımlar üzerine inşa edilen İMECE-2 ve İMECE-3, birbiriyle entegre çalışacak şekilde tasarlandı.
Her iki uydunun da görevlerine başladıktan sonra, Türkiye’nin uydu gözlem yetenekleri hem hız hem kapsama alanı açısından büyük ölçüde genişlemiş olacak. Takım uydu konsepti, yüksek çözünürlüklü veri toplama sürekliliğini artırarak başta savunma, tarım, şehir planlama ve afet yönetimi gibi alanlarda etkili bir kullanım sağlayacak.