Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Sarı, Marmara Denizi'nde 20 metre derinlikte deşarj yoluyla bırakılan atıkları sualtı kamerasıyla kaydetti.
Prof. Dr. Sarı, yaptığı bir dalış sırasında derin deşarj yöntemiyle denize boşaltılan atıkları görüntüledi ve bu anları sosyal medya platformu X hesabında paylaştı.
Bu görüntülerin, denize hiç arıtılmamış atık bırakılmadığını iddia eden bir belediyenin sınırları içinde çekildiğini belirten Sarı, "Mükemmel bir plajın hemen ilerisinde, 20 metre derinlikte denize bırakılan atıkları görüyorsunuz. Kent merkezine yakın bölgelerde neredeyse her dalışta karşılaştığımız bu manzara gerçekten üzücü. Marmara Denizi’ni kirletmeye devam eden benzer borular binlerce sayıda mevcut," ifadelerini kullandı.
Prof. Dr. Sarı, müsilajın yüzeyden 30 metre derinliğe kadar Marmara Denizi'ni kapladığına dikkat çekerek şu açıklamalarda bulundu:
"Hatta bazı bölgelerde müsilaj yüzeye çıkmaya başladı. Müsilajın oluşumundaki üç ana tetikleyiciden kontrol edilebilen tek neden deniz kirliliğinin önlenmesidir ve bu en önemli tedbirdir. Ancak bazı belediye yetkilileri ve danışmanlar, ileri biyolojik arıtma yerine atıkları ön arıtmanın ardından derin deşarjla Marmara Denizi’nin alt akıntılarına vermeyi savunuyor. Arıtılmamış atıkların denizin yüzeyine, ortasına veya derinliklerine deşarj edilmesi müsilaj oluşumunu artırır. Kendi kendimizi kandırmamalıyız."
Doğada hiçbir atığın tamamen yok olmadığını vurgulayan Sarı, Marmara Denizi'nin Karadeniz ve Akdeniz'e giden akıntılarla temizleneceği görüşünün yanlış olduğunu ifade etti.
Sarı, 1980'li yıllarda derin deşarjın zararlarının akademik çevrelerce dile getirildiğini belirterek, "Üzülerek söylüyorum ki 2024 yılında hâlâ atıkları ileri biyolojik arıtma yerine ön arıtma sonrası derin deşarjla denize vermeyi savunan yöneticiler var. Atıkları mutlaka arıtın. Marmara Denizi çok hassas bir ekosistemdir ve bir litre bile arıtılmamış atığın denize verilmesi kabul edilemez. Derin deşarj sadece ileri biyolojik arıtılmış atıklar için uygulanabilir. Müsilaj, neden değil sonuçtur. Kirliliği durdurmadan müsilajdan kurtulmamız mümkün değil," dedi.
BALIKESİR (AA) -