Bakan Şimşek: Korumacılık küresel ticaretin büyümesini yavaşlattı
Ticaretin büyüme hızı kriz sonrası dönemde küresel ekonominin gerisinde kaldı
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, küresel finansal kriz sonrası dönemde artan korumacılığın, dünya ticaretinin büyüme hızını küresel ekonominin gerisine düşürdüğünü belirtti.
Antalya'nın Belek Turizm Bölgesi’ndeki NEST Kongre Merkezi’nde düzenlenen Antalya Diplomasi Forumu (ADF) kapsamında gerçekleştirilen “Korumacılık: Küreselleşmenin sonu mu?” başlıklı panelde konuşan Şimşek, küresel ticaretteki daralmaya dikkat çekti.
Anadolu Ajansının (AA) “Global İletişim Ortağı” olduğu forumda konuşan Şimşek, “Küresel kriz öncesindeki 20 yıllık dönemde dünya ticareti, küresel ekonomiye kıyasla neredeyse iki kat daha hızlı büyüyordu. Ancak kriz sonrası dönemde artan korumacılık gibi faktörlerin etkisiyle ticaretin büyüme hızı küresel ekonominin gerisinde kaldı.” dedi.

“2024’te 3 bin 300’den fazla ticaret kısıtlaması uygulandı”
2024 yılı itibarıyla 3 bin 300'den fazla ticaret kısıtlaması uygulandığını vurgulayan Şimşek, bu sayının küresel finansal kriz öncesine kıyasla 11 kat arttığını söyledi.
Korumacılık politikalarının özellikle gelişmekte olan ülkeler için tehlikeli sonuçlar doğurabileceğini belirten Bakan Şimşek, “Küresel ticaretteki kazanımlar, 1990'lardan bu yana 1 milyardan fazla insanı aşırı yoksulluktan kurtardı. Korumacı önlemler bu kazanımların tersine dönme riskini taşıyor.” ifadelerini kullandı.
“Çözüm korumacılıkta değil, yapısal reformlarda”
Korumacılığın dışsal bir şok olduğunu ifade eden Şimşek, çözümün güçlü yapısal politikalarda ve bölgesel entegrasyona odaklanmakta yattığını kaydetti. “Çok taraflı müzakerelerin tıkanmasıyla birlikte ülkeler giderek daha fazla ikili veya bölgesel ticaret anlaşmalarına yöneliyor.” dedi.
Üretken altyapıya yatırım yapmanız
Rekabet gücünü artırmak için eğitim, altyapı yatırımları ve yapısal reformların önemine değinen Şimşek, “Daha rekabetçi olabilmek için nüfusa beceri kazandırmanız, üretken altyapıya yatırım yapmanız ve yapısal reformlara öncelik vermeniz gerekiyor.” şeklinde konuştu.
“İklim değişikliği ve teknolojik eşitsizlikler ortak mücadele gerektiriyor”
İklim değişikliği konusunda da değerlendirmelerde bulunan Şimşek, küresel işbirliğinin önemine vurgu yaptı. Ayrıca yapay zekâ teknolojilerinde adil erişim sağlanmaması halinde ciddi eşitsizliklerin oluşabileceği uyarısında bulundu.
Dünya genelinde ortak hareket etme zamanı.
“Karşı karşıya olduğumuz sorunlar, birkaç ülkenin tek başına çözebileceği boyutta değil. Dünya genelinde ortak hareket etme zamanı.” diyerek çok taraflılıkla desteklenen dengeli bir yaklaşım çağrısında bulundu.