Altun Gıda, Halka Arz İçin SPK'ya Başvurdu
Türkiye'nin yaş meyve ve sebze ihracatında 2024 yılında ilk 5 firma arasında yer alan Altun Gıda, halka arz sürecini başlatmak amacıyla Sermaye Piyasası Kuruluna (SPK) resmi başvurusunu gerçekleştirdi.
Şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Altun ve Yönetim Kurulu Üyesi Anıl Altun, Adana’da düzenlenen basın toplantısında, halka arz süreci hakkında detaylı bilgiler sundu. Toplantıda, Altun Gıda’nın gelişim hikayesi, yatırımları, hedefleri ve halka arzdan elde edilecek gelirlerin kullanım planları kamuoyu ile paylaşıldı.
Halka arz kapsamında şirket, sermayesini 127 milyon liradan 142 milyon liraya çıkaracak. Bu artış doğrultusunda, 15 milyon lira nominal değerli 15 milyon adet pay ve ortaklardan gelecek 5 milyon lira nominal değerli 5 milyon adet pay olmak üzere toplam 20 milyon lira değerinde 20 milyon adet pay halka açılacak. Bu sürecin ardından şirketin halka açıklık oranı yüzde 14,08 olarak belirlenecek.
İhracata Dayalı Büyüme
Satışlarının yüzde 98’ini ihracata yönelik gerçekleştiren Altun Gıda, limon, portakal, mandalina, greyfurt gibi narenciye ürünlerinin yanı sıra üzüm, karpuz, çilek, kiraz, elma, kavun, şeftali gibi ürünlerle de üretim yapıyor. Şirket, Avrupa Birliği standartlarına uygun üretim gerçekleştirdiği 3 milyon 400 bin metrekarelik arazide, sözleşmeli çiftçilerle iş birliği yaparak üretim faaliyetlerini sürdürüyor.
2024 yılında da Türkiye’nin 3,4 milyar dolarlık yaş meyve ve sebze ihracatına önemli bir katkı sağlayan Altun Gıda, uluslararası dev perakende market zincirlerinin tedarikçisi olarak dikkat çekiyor.
Teknoloji Yatırımları ile Gelişim
Altun Gıda’nın Hatay Dörtyol’daki 32 bin metrekarelik tesisinde, en son teknolojiye sahip soğuk hava depoları ve tam otomasyonlu işleme makineleri bulunuyor. 2024 yılında devreye alınan yapay zeka destekli paketleme makineleri sayesinde günlük işleme kapasitesi 1500 tona çıkarıldı. Bu yatırım, şirketin yıllık kapasitesini 10 kat artırarak 918 bin tona ulaştırdı.
Halka Arz Gelirleri ile Büyüme
Anıl Altun, halka arzdan elde edilecek gelirlerin büyük bir kısmını yeni yatırımlara ve tarım teknolojilerine ayırmayı planladıklarını belirtti. Özellikle jeotermal kaynaklı seralarla üretim kapasitelerini artırmayı hedefleyen şirket, bu alanda yeni satın alımları da değerlendirmeyi düşünüyor.
Şirketin finansal yapısının güçlü olduğunu vurgulayan Altun, 2023 yılındaki net satışlarının 2 milyar 22 milyon liraya ulaştığını ve 2024’ün ilk altı ayında yüzde 34,3’lük bir artışla 1 milyar 445 milyon lira seviyesine çıktığını belirtti. Net kar ise 2023’te 360,7 milyon lira olarak kaydedildi. 2024 yılı sonuna dair beklentilerin de olumlu olduğunu ifade etti.
ADANA (AA) -