Taşıt Araçları Tedarik Sanayicileri Derneği (TAYSAD) Başkanı Yakup Birinci, ABD’ye yapılan ihracatın artırılması için üretim süreçlerindeki rekabetçiliğin korunmasının önemini vurgulayarak, "Diğer ihracat pazarlarında oluşabilecek yeni dinamiklere karşı da proaktif olmalıyız," ifadelerinde bulundu.
ABD Başkanı Donald Trump tarafından imzalanan kararname doğrultusunda, birçok ülkeye gümrük tarifeleri getirildi. Bu çerçevede, ABD'nin ithal otomobillere yüzde 25 gümrük vergisi uygulaması bekleniyor. Bu durum, özellikle küresel otomotiv sektöründe kaygıları artırdı ve tedarik zinciri üzerindeki etkileri merak konusu oldu.
Birinci, Türkiye’nin ABD’ye yönelik yüzde 10’luk gümrük vergisinin, Çin ve Avrupa Birliği’ne uygulanan daha yüksek oranlarla karşılaştırıldığında Türk otomotiv sanayisine bir rekabet avantajı sağladığını söyledi. Ancak, uzun vadede Çin’in üretim gücü ve agresif ihracat stratejileri nedeniyle endişelerin olduğunu belirtti. Çin ABD’ye uygulanan yüksek vergilerden dolayı Türkiye’nin ihracat yaptığı diğer pazarları hedef alabilir; bu da Türk otomotiv tedarik sanayisinin daha sert bir rekabetle karşılaşmasına neden olabilir.
Ayrıca, yeni tarifelerin otomotiv ihracatçıları üzerinde baskı oluşturacağını ve küresel ticarette dengeleri değiştireceğini söyleyen Birinci, Avrupa merkezli üreticilerin maliyet artışlarını telafi etmek amacıyla üretim yerlerini gözden geçirme ihtimali olduğunu da vurguladı. Bu değişim, tedarik zincirlerinde farklılıklar yaratabilecek.
Birinci, Türkiye’nin özelliğini değerlendirerek, ABD’ye yapılan ihracatın artırılmasında rekabetçi üretim süreçlerinin korunması gerektiğini tekrar etti. Bu noktada, ABD’ye ihracatta navlun maliyetlerini dengeleyici lojistik çözümler geliştirilmesi ve markalaşma stratejilerinin güçlendirilmesi gerektiğini belirtti.
Küresel otomotiv endüstrisindeki dönüşümler ve ticaret politikalarındaki belirsizlikler karşısında, Türkiye’nin inovasyon ve AR-GE yatırımlarını artırması gerektiğini ifade eden Birinci, "Dijital dönüşüm süreçlerinin hızlandırılması ve nitelikli iş gücünün geliştirilmesi kritik önemdedir," dedi. Sonuçta, ek vergilerin esasen ABD’nin dış ticaret dengesini kendi lehine çevirme amacını taşıdığını vurgulayarak, kısa vadedeki fırsatların ve tehditlerin sürekli değişme potansiyeli barındırdığını da hatırlattı.
AA