Ticaret Bakanlığı'nın iç ticaretle ilgili düzenlemeleri, geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl da yürürlükte olacak. Haksız fiyat artışı, perakende ticaret, otomotiv ve emlak sektörü gibi birçok alanı kapsayan düzenlemeler şunları içeriyor:
Haksız Rekabet ve Fahiş Fiyat Artışı
Cezaların caydırıcılığını artırmak amacıyla, fahiş fiyat artışı cezasının üst sınırı 1 milyon TL, stokçuluk cezasının ise 12 milyon TL'ye çıkarıldı. Üç kez stokçuluk cezası alan iş yerleri, 6 güne kadar kapatılabilecek.
Perakende Ticaret
Zincir mağazalarda glütensiz ürünlerin satışına ilişkin düzenlemeler getirildi. 250 metrekareden fazla satış alanına sahip mağazalarda glütensiz tatlı ve tuzlu atıştırmalıklar, 400 metrekareden fazla alanlara sahip mağazalarda ise glütensiz ekmek ve makarna gibi ürünlerin satışı zorunlu hale geldi.
Cep Telefonu ve Taşıt Taksitlendirme
Fiyatı 25 bin TL üzerindeki cep telefonları ve sıfır ürün kategorisindeki 20 bin TL üzerindeki telefonlar için 3 ay taksit yapılması düzenlendi. Taşıt satışlarında taksitlendirme aralıkları 400 bin TL ile 2 milyon TL arasında belirlendi.
Pazar Yerleri ve Sebze-Meyve Ticareti
Kapalı pazarlardaki kiralama usulü değiştirildi. Sebze ve meyve ticaretinde üretici örgütü belgesi için gerekli ortak veya üye sayısı 25'e düşürüldü. Üreticilere mal bedelinden kesinti yapılamayacağı belirtildi.
Motorlu Kara Taşıtları Ticareti
"6 ay-6 bin kilometre" pazarlama ve satış kısıtlaması ile ilan kısıtlaması 1 Temmuz'a kadar uzatıldı. Yetki belgesi alımı için lise mezuniyeti şartı 1 Mart'a kadar kaldırıldı.
Taşınmaz Ticareti
Taşınmaz ticaretine ilişkin yetki belgesi başvuruları için mesleki deneyim şartı 30 Haziran 2024'e kadar aranmayacak.
Elektronik Ticaret
Yerli elektronik ticaret pazar yerlerinin yurt dışı satışlarının teşvik edilmesi ve yükümlülüklerin yerine getirilmesi amacıyla yeni düzenlemeler yapıldı.
Bu düzenlemeler, ilgili sektörlerde adil ticareti teşvik etmeyi ve tüketiciyi korumayı amaçlıyor.
AA