10. İstanbul Karbon Zirvesi Başladı
Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği (SÜT-D) tarafından "Karbonsuzlaşma Yolunda Sürdürülebilir Çözümler ve Yeşil Akçenin Gücü" temasıyla gerçekleştirilen 10. İstanbul Karbon Zirvesi İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Süleyman Demirel Kültür Merkezi'nde başladı. Zirveye, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile İTÜ'nün desteğiyle iş dünyası, resmi kurumlar, yerel yönetimler, akademi camiası, sivil toplum kuruluşları ve öğrenciler katılım sağladı.
Zirvenin açılışında konuşan İTÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Mandal, üniversitenin böyle bir organizasyona ev sahipliği yapmasının önemine vurgu yaptı. Mandal, 2 gün sürecek zirveye farklı sektörlerden katılımcıların geldiğini belirterek, İTÜ'de çevre dostu ve sürdürülebilir teknoloji çalışmalarının yapıldığını ve bu alanda araştırma merkezleri bulunduğunu ifade etti.
SÜT-D Başkanı Prof Dr. Filiz Karaosmanoğlu ise, 10 Ocak'ta Dünya Meteoroloji Örgütü'nden elde ettikleri bilgilerin küresel sıcaklık artışı ve iklim değişikliği konusunda kaygı verici olduğunu aktardı. Karaosmanoğlu, "2015-2024 dönemindeki son on yıl, kayda geçen en sıcak on yıl olmuştur. 2024 yılında ise küresel ortalama yüzey sıcaklığının 1850-1900 dönemi ortalamasının 1,55 derece üzerinde olduğu görülmektedir. Eğer 1,55 sayısına belirsizlik oranını eklersek, bu 1,68 dereceye çıkar." dedi.
Zirvenin iş dünyası desteği ile gerçekleştirildiğinin altını çizen Karaosmanoğlu, katılan kurum ve kuruluşlara teşekkür etti. Zirve kapsamında "Karbonsuzlaşan Ekonomi ve Yeşil Akçe", "Türkiye'nin Karbonsuzlaşma Yolu", "Karbon Yönetimi ve Endüstri", "Karbon Yönetimi ve Enerji" gibi başlıklarla oturumlar düzenlenecek ve SÜT-D 2025 Düşük Karbon Kahramanı Ödülleri de verilecektir.